Kännykkä

Se viheliäinen kapula, taskulätty, kämmenjuurtuma ja ajan imijä.
Päiväkodin pihoilla kuulee ja näkee kännykkään liittyvää ihan liikaa, kun minä sen aikuisena huomaan niin ajatelkaas miten lapset kokevat asian!

Kun saavutaan lapsen kanssa tarhaan niin se pieni siirtymäaika ollaan läsnä lapselle
- olen tässä ja kuuntelen sinua
- olen tässä ja olet minulle tärkeä
- olen tässä ja haluan sinulle hyvän startin hoitopäivään

Kun haetaan lasta päikästä niin puhelut puhutaan loppuun
-ennen saapumista aidan taa
-ennen saapumista pihalle
-ennen lapsen noutamista hoidosta
Lapselle nouto on tärkeä hetki, hän on kaivannut ja hän haluaa tietää onko häntä kaivattu.
Lapselle tulee suoda aikaa kertoa miten hänen päivänsä on sujunut.

Kännykkä ei myöskään saa olla se houkutin jolla lapsi saadaan siirrettyä paikasta a paikkaan b...videot ja pelit.
Tässä kohtaa joku voi tuntea että voi mitä moralisointia mutta mietitäänpäs.. tarvitsetko sinä aikuisena jotain peliä tai videota silmiesi eteen jotta sinut saadaan siirrettyä paikasta toiseen...hmm?
Jos kasvatat lapsesi tämänlaiseen siirtymäriittiin voin taata että vaikeuksia on edessäpäin.

Työntekijöiden kännykät... sehän on selvä että monessa paikassa ne viettävät päivän pukukaapissa tai äänettömänä taskussa ja niiden käsittely kuuluu taukotiloihin (poikkeuksena tietysti hätätilanteet ja lääkäripuheluiden odottamiset.).
Kännykkä kädessä Facebookissa seilaava hoitaja on vaaratekijä.... missä on silmät ja hoksottimet, missä läsnäolo?
Minkälaisen kuvan tuot koko päiväkodin yhteisöstä jos teet töitä kännykkä kädessäsi?

Missä tilanteissa kännykkä sitten saa näkyä?
Päiväkodin ryhmillä on kännykät ja niihin tulee viestejä sekä puheluita vanhemmilta.
Kännyköitä käytetään myös nykyään kuvaamiseen, monilla tarhoilla on instagram- tai facebooktilit joita päivitetään ahkerasti.
Kännyköistä myös etsitään lasten kanssa tietoa siinä hetkessä kun jokin asia kaipaa selvyyttä....kuinka kuuma se aurinko onkaan ja mikä ihme tuo hyönteinen on.

Vanhemmillakin, toisilla, on sama hyvä ote kännykän hyötykäyttöön esim. juuri kuvaamiseen (muistaen tietysti että yleiseen jakoon ei voi laittaa kuvia koska toisilla pienokaisilla voi olla kuvauskielto....mikä myös muistettakoon päiväkodin juhlien kuvaamisessa), tiedon etsintään lapsen kanssa tai vaikka kotimatkan geokätkön etsintään.

*Näy, ota kontaktia, puhu ja ole läsnä*





Kommentit

  1. Vastaukset
    1. Kiitos, mahdollisimman moni kun lukisi ja toimisi myös tämän mukaan niin olisi laumoittain iloisia ja onnellisia lapsia <3

      Poista
  2. Niin hyvät pointit ja kännykästähän tulee helposti käden jatke. Ihan kamalaa. Mietin minkälaisia niska-ja selkärankavaurioitakin tuosta kyyryasennosta syntyy.

    Ihanaa loppuviikkoa Onneli. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä.. vahingollista itselle sekä ympäristölle, harva sitä tulee miettineeksi niin syvällisiä kännykkänsä käytöstä. Kiitos kommentista ja iloa viikkoon Tiia <3

      Poista
  3. Hyviä ohjeita. Ihan liikaa annetaan valtaa kaikelle sellaiselle tekniikalle mikä ei oikeasti voi korvata oikeita tunteita ja ihmissuhteita. Kuvittele miten paljon tämä sukupolvi on tuhlannut aikaa sellaiseen josta ei ole jäänyt mitään muuta kongreettista kuin pikseleitä ja bittejä nettiavaruuteen.
    ~Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) paljon ihan maalaisjärkeä mutta jotenkin kummasti se monelta tuppaa unohtumaan. Tietyllä tapaa minäkin ymmärrän että tekniikka kehittyy ja lapset tietenkin opettelevat sen käyttöä yhä nuorempana mutta jos tekniikka on se joka vieraannuttaa oikeasta kohtaamisesta niin syteen ja saveen mennään.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiva että löysit blogiini... ilahdun kommenteista :)

Suositut tekstit