Sanaton viestintä

Lapset ovat näiden huomaamisessa todella taitavia, heillä ei ole ennakkoasenteita jarruttamassa, vain tuntosarvet pystyssä, vastaanottamassa kaiken.
Äänensävyt, ilmeet, eleet, kosketus ja läheisyys, siinä se kimara jolla edetään. Jos ajatellaan kieltä vielä ymmärtämättömiä, tuentarpeisia lapsia, niin näillä on erittäin suuri merkitys.
Ei ole yhdentekevää kuinka kuuntelet ja vastaat lapselle, jo pelkkä huomaamaton olankohautus vesittää sen mitä mahdollisesti positiivista suustasi päästit. Katsotko lapseen vai lasta, kun hän kertoo, juttelee, esittää?
Annatko lapsen kiivetä syliin omaehtoisesti, oletko helposti lähestyttävä? Vai nostatko vasta kiukuttelevan lapsen syliin? Viestität silloin että huonolla käytöksellä pääsee/joutuu syliin.
Tapoja olla, on monenlaisia ja meidän lapsien kanssa työskentelevien sekä vanhempien tulee ottaa tämä huomioon. Vaikka väsymys ja ärtymys olisi suuri, kannattaa ensin puhaltaa ulos ja toimia vasta sitten. Ole kokonaisvaltaisesti mukana pienten kasvussa, se on palkitsevaa.


Kommentit

 1. Totta. Hoitolasten kanssa sitä varmaan onkin vähän "korrektimpi", mutta kyllä omat lapset sitten varmaan tiesivät, kun äitiä väsytti tai jurppi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työssä on pakko olla "korrekti", työminä on silloin paikalla. Omien lasten kanssa sitä monesti opettelee asioita, ja tekeekin virheitä, ihmisiä kun ollaan. Kyllä nuo jo aikuiset omat edeellen tietävät jos mami on väsynyt tai asiat jurppii. Positiivista on se että huomaavat ja huomioivat, kysyvät ja lohduttavat. Jotain siis olen heidänkin kanssaan tehnyt oikein ;)

   Poista
 2. tulin Marjaananmajataka blogista ja ilahduin kun luin lapsista . Olen myös työskennelut lasten parissa pitkään , Rakastan lapsia . Hyvää maaliskuuta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että löysit tänne Na-ta. Lasten kanssa työskentely on niin antoisaa ja ilon pipanoita täynnä, joka päivä <3 Mukavaa maaliskuuta sinulle myös :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva että löysit blogiini... ilahdun kommenteista :)

Suositut tekstit