Retkieväät

Retket ovat lasten mielestä ihan huippuja, kohokohtia viikossa (jokaisessa päiväkodissa tulisi olla säännölliset retkipäivät).
Retkien ei tarvitse suuntautua kauas tai sisältää mitään tiukasti sovittua vaan mennään sään ja lasten ehdoilla,  aikuisen repussa voi olla rekvisiittaa jota käyttää jos tulee ns. tyhjä hetki.

Mutta ne eväät... nehän ne on mielessä jo lähtiessä tiitiäisillä ja matkalla moneen kertaan kuulee "ollaanko perillä, syödäänkö"?
Eväät eivät saisi olla syömättä jääneen aamiaisen korvike tai tulevan lounaan syömisen este eli pieni eväs ja juoma.
Aloitetaan juotavasta, lämpimällä kelillä vesipullo on paras.
Pullo ei saisi olla liian suuri jotta sen jaksaa kantaa ja sen pitäisi olla helposti avattavissa sekä suljettavissa.
Itse suosittelen minitermaria joita löytyy niin perusteräksisiä kuin lasten värikkäitä. Yhteistä näille on se että myös kylmillä ilmoilla lämmin juoma sujahtaa samaan pulloon.
Ilmojen viiletessä termospulloon lämmintä teetä, mehua, kaakaota, maitoa tai ihan vettä.... kunhan on lämmintä.
Älkää siis täyttäkö termaria tulikuumalla juomalla koska se ei kerkiä jäähtyä juomalämpöiseksi retken aikana, mikä harmitus lapselle.
Pillimehut eivät sovi varhaiskasvatuksen ekologiseen tapaan, opetamme lapsia roskattomampaan tulevaisuuteen (pillimehuista tulee hirveästi roskaa).

Eväiden tulisi olla pieni hiukopala esim. pieni leipä joka on taiteltu niin syöminen helpompaa, karjalanpiirakka, lämpimällä ilmalla muutama hedelmäpala (pakkasella en suosittele ja kokonainen banaani on liian iso sekä täyttävä ja tuo kuoriroskaa mukanaan), rusinoita ja pähkinöitä on kiva mutustella sekä kuivattuja hedelmiä (näiden syöminen talven pakkasillakin onnistuu hyvin lapaset kädessä). Eväät pakataan rasiaan :)
Eväitä ei ole karamellit, keksit, suklaat ym. ne ovat herkkuja ja eivät kuulu retkieväisiin.

Kotona kannattaa jo ihan pienen lapsen kanssa yhdessä pakata eväät sekä harjoitella rasian aukaisua sekä sulkemista.

Pieni vinkki, talvella hanskojen alla kannattaisi olla "ruokailulapaset, sormikkaat", paljain käsin pakkasella ei voi syödä ja toppahanskat ovat liian paksut tähän puuhaan. Istuinalustoja on joissakin repuissa jo ostettaessa valmiina mutta peffalämmitin on hyvä olla kesät-talvet matkassa. (Muistakaa nimikoida eväsrasiat, juomapullot ja istuinalustat).

                                                             *Retkeilyn iloa kaikille*

Kommentit

Suositut tekstit