Vaippasota

Aihe joka jostain syystä aina kovasti paisuu kuin pullataikina vaikka onkin maailman luonnollisin asia.... vaippasota. Siis sota ei ole luonnollisin asia vaan ne vaipat ;) ...niiden käyttö...niistä pois oppiminen ja pottailu.

Lapsi kun tulee pienenä tappiaisena päiväkotiin on usein vielä vaipoissa/kestovaipoissa.
Päiväkodissa on monta muutakin pientä vaippapöksyä joten ne housuvaipat jotka kotioloissa ovat niin käytännöllisiä eivät päiväkotioloissa ole.
Joten reilusti vain teippivaipat päikkään.
Syy miksi näin on niin ajatusleikkinä ... vessassa on aamu-ulkoilun jälkeen esim. 6 lasta, pari osaa jo istua potalle joten harjoitellaan housujen tai sukkisten vetämistä alas, märkä vaippa pois ja istutaan hetkeksi pottailemaan (joka on usein hauskaa kun istutaan kavereiden kanssa lukien esim. kirjoja tai kuunnellen hoitajan loruilua... usein vessassa tulee kyllä juteltua lasten kanssa, sen tulisi olla hyvä ja rauhallinen hetki ).
Sitten on ne jotka eivät vielä esim. osaa kävellä tai istua potalle, jokainen yksitellen vaipanvaihtoon ja tässä kohdassa jos pitää housuvaipat pukea kaikille märkien tilalle niin vie tuhottomasti aikaa.

Kestovaippoja näkyy  kiitettävän paljon ja niiden likaisten kotiinkuljetuksessa se oma vesitiivis kestopussi vessan naulassa on tosi kätevä ( sieltä vanhemman on hyvä napata päivän päätteeksi pyykit kotiin). 
Kestovaipoissa en ainakaan minä ole nähnyt muuta kuin "sivunappi" mallia joka on käytöltään kuin teippivaippa.

Kotona potalla käymisen voi aloittaa aika varhain ja siitä kannatta tehdä rauhallinen hetki, ei aamun kiireessä ja hoputuksen sanelemana.
Kannustaminen harjoitteluun ja onnistumisen sanoittaminen (osalla toimii pottatarrat).
Vaipoista kuivaksi opetteleminen on kesäaikaan helpointa.
Lapset ovat yksilöllisiä ja osa viihtyy vaipoissa pidempään mutta osa on kuivia jo kahden vuoden iässä.

Päiväkodissa tärkeintä on tietenkin muistaa tuoda vaippoja sovittuun paikkaan ja myös kertoa missä mennään kotona harjoittelussa niin voidaan yhteisesti sopien auttaa lasta eteenpäin.

Kommentit

  1. Kiitos kirjoituksestasi vaippa-asioista päiväkodin näkökulmasta. Hyvä pointti housuvaipoista, jota moni varmaan ole tullut edes ajatelleeksi. Ystäväni lapsi alkaa olla myös siinä iässä, että vaipat ja oikeastaan niistä luopuminen on ajankohtainen ja löysin blogisi pariin tietoa asiasta etsiessäni. He ovat myös miettineet, että pitäisikö aluksi käyttää vuodesuojia. https://www.suomenlaitostekstiilit.com/tuote/viisikerroksinen-vuodesuoja-satiinilla-ja-kahvoilla/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että löysit tänne :) Koitan kirjoittaa asioista jotka ehkä päiväkotinäkökulmasta ovat selviä mutta eivät ole auenneet vanhemmille. Muovitettua froteelakanaa löytyy ihan metritavarana mm. etolasta ja eurokankaasta, tulee halvemmaksi ostaa metritavarana josta saa oikean kokoiset palat lapsen sänkyyn.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiva että löysit blogiini... ilahdun kommenteista :)

Suositut tekstit