Retket

Päiväkodin retket ovat iso ja tärkeä asia lapsille.
Olkoon ne sitten suuntautuneet lähiympäristöön, metsään tai kauemmas niin arjesta irtautuminen on mukavaa suurimmalle osalle lapsista.
Toisilla lapsilla voi olla vaikeuksia kun päivän rutiinit muuttuvat ja tähän tarvitaan esivalmistelua niin hoitajilta kuin omilta vanhemmilta.
Asioista puhutaan ääneen, sanotetaan tulevaa ja mitä se pitää sisällään. Korostetaan kuinka lapsi on hyvä ja tärkeä sellaisena kun hän on ja kuunnellaan mitä hänellä on mielessä.
Jos jokin asia pelottaa tai vihastuttaa se täytyy kuunnella ja rauhoitellen kertoa lapselle kuinka uudet asiat voivat olla hankalia mutta niitä kannattaa kokeilla ja niistä kertyy kivoja muistoja.
Mietitään myös retken sujuvuuden kannalta kuinka lasta voidaan auttaa nauttimaan retkestä, tapoja on monia. Muistetaan myös retkeen liittyvät säännöt, ne on hyvä käydä läpi jo ajoissa ennen retkeä ja vaikka kuvien tukemana. Retkellä säännöt koskevat kaikkia.
Retkiä ei pidä perua jos joku aikuinen on poissa, retket pääsääntöisesti turvataan oman henkilökunnan vaihdoksilla ja vajaaseen ryhmään sijainen.
Se mielipaha mikä peruutetusta retkestä ja omaan reppuun jäävistä eväistä lapselle jää, on suuri.
Pettymystä ei korjaa "mennään sitten ensi kerralla".
Retkistä ilmoitetaan hyvissä ajoin ja vanhemmat pitävät huolta että lapset ovat ajoissa ennen lähtöä paikalla, sovitut eväät ja reput mukana, tarvittavat varustukset päällä. Vanhemmilla on suuri vastuu opettaa lapsiaan täsmällisyyteen.
Päiväkodissa tapahtuva reissailu on hyvää pohjaa koulumaailmaan, siellä retkeillään enemmänkin ja on lapselle sekä vanhemmalle mukavaa että tätäkin on harjoiteltu.
Onko teidän päiväkodissa viikottaiset retket? Toteutuvatko ne?

*Hyviä retkipäiviä*

Kommentit

Suositut tekstit