Pedagogisesti sensitiivinen

Päiväkodissa kuten monessa muussakin paikassa tavataan viljellä sanoja jotka eivät välttämättä heti avaudu kaikille. Mitä tarkoitetaan pedagogisesti sensitiivisellä aikuisella? Mitä se tarkoittaa juuri minun lapseni kohdalla ja hänen päivässään?
Aikuinen joka on kokoajan läsnä, hän havainnoi lasten leikkiä, kuuntelee, vastaa kysymyksiin sekä havaitsee lasten aloitteita toteuttaen niitä tarpeen mukaan. Tunnistaa tunteita, hahmottaa reaktioita ja osaa ennakoida, on mukana.
Leikin, tekemisen ja olemisen keskellä hän vastaa lapsen toimintaa tukevalla tavalla,tekemällä,toimimalla ja osallistumalla.
Kaiken kukkuraksi, kun päiväkodissa ollaan, pitää myös ryhmän toiminnan ensisijaisesti mielessä (ryhmäsensitiivisyys).
Jokaisella lapsella on oma oppimisalue jota harjoitellaan, oppimisesta yhdessä iloitseminen kasvattaa myönteistä sosiaalisuutta. Aikuinen tukee siis lapsia henkilökohtaisesti ja samalla ryhmänä, ketään ulkopuolelle jättämättä.
Pedagogisesti sensitiivinen aikuinen on helposti lähestyttävä, hoksaava ja sisäisesti luova. Kaikissa hetkissä on jotain kasvatuksellista, myös silloin kun lapsi saa halutessaan kiivetä syliin ja olla vain.
Jokaisella varhaiskasvatuksen piirissä olevalla lapsella on oikeus näihin aikuisiin jotka tekevät työtään suurella ammattitaidolla ja isolla sydämellä.

Kommentit

Suositut tekstit